Моє педагогічне кредо

«Любіть не школу, а дітей, які приходять до школи; любіть не книжки про дійсність, а саму дійсність; не життя звужуйте до учіння, а учіння розширюйте до життя! А найголовніше: любіть життя і якомога більше живіть живим життям. У нашій ідеальній школі вчитель не нудьгуватиме й не нудитиметься, бо в ній він сам житиме» П. П. Блонський

понеділок, 1 лютого 2016 р.

Показова година спілкування на тему: "Людей нецікавих у світі немає..." (6 клас)

Тема. Людей нецікавих у світі немає…
Мета: розвивати індивідуальність кожної дитини; формувати в учнів зацікавленість до оточуючих і до самих себе; створювати в класі доброзичливу атмосферу; виховувати повагу до людей.
Форма проведення: свято.
Обладнання: мультимедійна презентація,  виставка виробів учнів.
Було використано поезію Г.Федоровича «Хобі»;
пісню «Веселкова» сл. М.Ясакової, муз. О.Янушкевич;
пісню «Донька України» К.Іванчук;
пісню «Квітуча Україна» Н.Май.
Хід заняття
І. Вступна частина 
 «Хобі» Георгій Федорович
1 ведуча                       
Знайди для себе хобі,
Забаву для душі,
Без борозен на лобі
Жить будеш в куражі.
А не постійно нити,
Жалітися собі,
Що не цікаво жити
В дні біло-голубі.
Твори, видумуй, спробуй
І волю прояви
Змінить буденну робу
На звабний плащ новий.
2 ведуча
Обмінюйся думками
З такими як ти сам
Й забава буде з вами
На дивовиж рокам.
Бо хобі, то спасіння
Від нудного життя,
Щоб вирватись з корінням
З буденного життя. 
Класний керівник
Доброго дня, шановні учителі, батьки, діти! Ми раді Вас вітати у цій залі. Сьогодні мова піде  про те, що здається добре знайомим і водночас назавжди залишається таємницею, наша розмова – про нас із вами. Тож тема нашого заходу «Людей нецікавих у світі немає».
 Ми спробуємо поглянути по-новому на себе і на тих, хто поруч. Ми поговоримо про захоплення, дізнаємося про те, чим цікавляться ваші ровесники. Адже кожна людина має якісь уподобання, про щось мріє, прагне до чогось незвичайного, хоче проявити себе в чомусь, тому із задоволенням виконує ту чи іншу роботу.
Виступ Куніциної  Є.  Пісня «Донька України»

 Одне хобі – декілька життів: захоплення відомих людей

1 ведуча
Кажуть, що успіх залежить від того, як людина проводить свій вільний час. Хобі – одне з тих занять, яке не лише приносить задоволення, а й розвиває вміння зосереджуватися, що є корисною психологічною зарядкою. Тож улюблена справа – це і відпочинок, і гімнастика для душі.
2 ведуча
У відомих людей чимало можливостей для того, аби реалізувати свої мрії та бажання. Проте це не означає, що всі вони щосуботи грають у гольф, є членами яхт-клубів і власниками безмежно дорогих прикрас. Дресирування тварин, захоплення живописом і колекціонування іграшок – улюблені заняття екс-прем’єра Великобританії, 41-го президента США, зірки боксу та найвідомішого пірата світу.

1 учень

Тайсон і дресирування голубів

Після того, як Майк Тайсон завершив боксерську кар’єру, він повернувся до улюбленого хобі – дресирування голубів. А ще став ведучим програми Taking on Tyson на каналі Animal Planet.
Екс-чемпіон світу з боксу в суперважкій вазі почав розводити птахів з 10-річного віку, коли жив в одному з бідних кварталів Брукліна. Раніше в Тайсона було близько 350 птахів, нині їх значно менше.

2 учень

Колекція шкарпеток Джорджа Буша-старшого

41-ий президент США неодноразово з’являвся перед публікою у яскравих шкарпетках з незвичними принтами й візерунками. У його колекції – майже 500 пар.
Джордж Буш-старший демонструє своє хобі навіть на офіційних заходах. У 2013 році на відкритті президентського центру Джорджа Буша-молодшого  з’явився у сірому костюмі та яскраво-рожевій парі шкарпеток.
Зовсім не дивно, що 41-ий президент США став суддею на конкурсі найгарніших шкарпеток, який сам же заснував.

3 учень

Колекція іграшкових солдатиків Черчилля

Збирати іграшкове військо – незвичне хобі екс-прем’єра Великобританії Вінстона Черчилля. У родині політика збереглася величезна колекція, що налічує кілька армій. За підрахунками, до неї увійшли більше півтори тисячі фігурок.
Колекція іграшкових солдатиків вважається особливою не лише через те, що її власником був Черчилль, а й завдяки матеріалу, з якого тоді виготовляли забавки. Традиційно такі іграшки створювали з олова. Тож завдяки Черчиллю люди мають можливість подивитися, якими були іграшки колись.

4 учень

Гра з Барбі

Його часто називають диваком, проте мало хто знає, що він ще й грає з ляльками. Джонні Депп обожнює розглядати Барбі, чия зовнішність є копією якоїсь знаменитості. Знайомий актора розповів, що у Деппа є десятки ляльок, які з’явилися в обмеженому накладі. До них можна віднести декілька маленьких копій Бейонс, усіх солісток групи Destiny’s Child. Є навіть Елвіс Преслі та Донні Осмонд.
Найвідоміший пірат світу не лише милується своїми іграшками, а й змінює їм колір волосся, переодягає.
Класний  керівник
Неможливо однозначно сказати, від чого залежить вибір захоплень людини. Та це й не так важливо. Головне – щоб хобі було у кожного. Улюблена справа повинна приносити задоволення, бути джерелом щастя й сили. Ніколи не пізно почати займатися тим, що подобається. І не думайте, як люди реагуватимуть на ваше вподобання, займайтеся цим для себе.
У нашому класі учні мають різні уподобання, захоплення. Одні люблять займатися спортом, ліплять із солоного тіста, малюють, танцюють, інші займаються орігамі, співають. Це все праця, адже фортуна не любить лінивих, її обранці – люди працьовиті.
Тож до вашої уваги уподобання учнів 6-А класу.
Сабешкін В. Музична композиція «Мелодія»
Музика
1 ведуча
          Музика... З давніх-давен наші предки прагнули передати у звуках свій настрій, переживання, радість, смуток. Вона надихала людей на сміливі вчинки, наснажувала відчуттям краси і благородства.
2 ведуча
Музика – це диво, радість, чудеса. 
Музикаце сонце, зорі, небеса.
Музикаце честь і відвага.
Музикаце мудра порада.
Музика – троянди й спориші….
Музика живе в моїй душі.
Класний керівник
Для багатьох учнів нашого класу музика – це частина  життя. Сергуніна Ліза – грає на бандурі,  Овчіннікова Ліза – на флейті, Сабешкін Валентин опановує гру на кларнеті, а Анніна Соня – на скрипці.
Анніна С.  Музична композиція «Гама джаз».
Поезія
Класний керівник
          Поезія – це музика душі, це жива, непідробна емоція, що зачіпає в душі найпотаємніші струни. Лише пезія передасть смуток і відчай, біль і радість, все те, для чого недостатньо простих слів. Є у нашому класі маленька поетеса – Овчіннікова Ліза. У минулому році Ліза виступала на конкурсі читців із власною поезією, яку присвятила Ніжину.
Сергуніна Л. Музична композиція «Краю мій лелечий» і Овчіннікова Л. Поезія «Ніжин».
Спорт
1 ведуча
Спорт – одне з найцікавіших і найкорисніших захоплень, він є засобом вияву фізичної досконалості, мужності і краси. Ця магічна пристрасть полонить людей дедалі більше. У спорті ми пізнаємо радість фізичного самоутвердження, хвилювання боротьби за першість, щастя перемоги.
2 ведуча
Спорт не тільки фізично загартовує людей, він сприяє гармонійному розвитку, допомагає кожному виховувати в собі колективізм, почуття відповідальності, обов'язковість, рішучість та інші прекрасні риси характеру.     
Класний керівник
 Дівчатка нашого класу Подоляко Настя, Коломейцева Яна, Щербина Ліза займаються гімнастикою, а Андрук Таня – йогою.  Хлопці ж – бойовими видами мистецтва.
Авер’янов Вадим – захоплюється самбо – це абревіатура, утворена від словосполучення «самооборона без зброї», його ще називають «невидимою зброєю», поєднує в собі фізичну культуру і видовище,спорт і самозахист;  Бобровнік Вова, Гурський Саша, Немченко Артьом – займаються дзюдо – японським бойовим мистецтвом і видом спорту, мета сутички в якому – кинути супротивника на татамі на спину; притиснути його спиною вниз; або змусити його визнати свою поразку внаслідок больового прийому; Барило Максим та Мікшин Максим – опановують джиу-джитсу – японське бойове мистецтво, яке вивчає техніку і тактику ведення ближнього бою з одним або кількома суперниками, зі зброєю та без неї; а Сурмачевський Влад – займається боксом.
Малювання
1 ведуча
У тих, хто захоплюється малюванням, розширюється кругозір. Бо можна побачити світ сірим, буденним, а можна – у всіх кольорах веселки.
2 ведуча
Треба лише вчитися бачити і відчувати справжню красу, і тільки тоді можна збагнути, наскільки змістовнішим стане наше життя.
Класний  керівник
Як приємно дивитися виставки картин різних художників. Але сьогодні я хочу продемонструвати малюнки моїх вихованців: Казана Дениса, Мікшина Максима, Сірої Лізи, Циби Вероніки, Сурмачевського Влада, Рубах Ангеліни, Коломейцевої Яни. Звичайно, вони потребують вдосконалення. Але, працюючи над ними, вони старалися віддати всю свою душу.
Танець
1ведуча
Та́нець – вид мистецтва, де художні образи створюються засобами пластичних рухів людського тіла. В ньому відображається емоційно-образний зміст музичних творів. Танець існував та існує в культурних традиціях  людських спільнот. За довгу історію людства танець змінювався, відображаючи культурний розвиток.
2 ведуча
Кожен танець дуже цікавий, має свої особливості, тому що різні танці зародилися в різних країнах. Наприклад, полька і мазурка прийшли з Польщі, а вальс – це традиційно австрійський танець. Дуже багато танців прийшли до нас з Латинської Америки, яка знаменита на весь світ своїми танцювальними фестивалями і парадами.
Класний  керівник
Існує дуже багато видів і форм танцю.
Степ – це дуже веселий і вільний танець, він не має кордонів і певних рамок. Кожен танцюрист може рухатися так, як йому завгодно, іноді навіть без музики, тому що степ – це вже музика, ритм, мелодія, а ноги – музичні інструменти. Степ ще називають «чечіткою».  Степ танцює Клімчук Дарина.
Народний танець – яскраве вираження менталітету і творчості кожного народу. Ним захоплюється Кругляк Наташа, Анніна Соня.
Бальні танці – різновид парних танців. Міжнародні змагання з бальних танців поділяються на дві програми: стандартну і латиноамериканську, до кожної з яких входять по п'ять танців: вальс, віденський вальс, фокстрот, квікстеп та танго до стандартної програми;  та  самба, румба, ча-ча-ча, пасодобль та джайв до латиноамериканської програми. Бальні танці – є способом самовираження для Дяченко Олі.
Східний танець – сучасна форма давнього танцю, поширеного на Середньому Сході та в арабських країнах, це не лише танець живота, це  мова жестів та тіла. Східні танці – є  покликом душі Адаменко Лізи, Коломейцевої Яни, Щербини Лізи, Андрук Тані.
Тож зустрічайте гучними оплесками юних танцівниць нашого класу.
Андрук Т., Коломейцева Я. Танок «Ламбада».
Мови
1 ведуча
«Знання однієї мови дозволяє увійти в коридор життя, знання двох мов – відкриває вам усі двері у цьому коридорі», – говорив Франк Сміт. Знання іноземних мов – це ключ до успіху в сучасному світі. Інтерес до вивчення мов традиційно великий, бо перефразовуючи відомий вислів, можна сміливо сказати, що той, хто володіє мовами, володіє світом.
2 ведуча
Загалом людина, яка володіє мовами, – всебічно розвинута особистість, вільніша та більш впевнена у спілкуванні з людьми. Зовсім недавно вчені з Лондонського університету прийшли до висновку, що люди, які вчать іноземні мови, мають більш гнучке і оригінальне мислення.
Класний керівник
Стара приказка говорить: «Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина». Адже  кожна мова – це ключ, який відкриває двері до чогось нового.
Даниленко Назар, Рубах Ангеліна опановують три мови – англійську, німецьку та французьку.
До вашої уваги поезії від юних лінгвістів.
Пісня
1 ведуча
Славнозвісний Олександр Довженко писав, що пісня – це душа народу. Так, і не погодитись з цим важко. Пісня – це промовистий, душевний свідок, а не німий споглядач історії. Пісня для народу була і є необхідною потребою його життя. Тільки з піснею можна сміливо дивитися в загадкові очі майбутнього.
2 ведуча
Пишається український народ милозвучними піснями, в яких джерельною водою струменять почуття радості, смутку, гумору, любові, а ми пишаємося нашими дівчатами, які вміють гарно співати – Анніною Сонею,  Кругляк Наташею, Ємець Анею, Куніциною Женею, яка, до речі, є учасницею хору «Сяйво».
Ємець А., Кругляк Н. «Квітуча Україна»
Класний керівник
 Презентація виробів учнів класу.
Підсумок
Класний керівник
         Звичайно, про захоплення ми можемо говорити ще і ще. Не знаю, чи є людина, яка б нічим не цікавилася. Та не всі, хто захоплюється моделюванням, створюватимуть машини; не всі, хто захоплюється спортом, стануть спортсменами; не всі, кому подобається музика, стануть музикантами...
         Головне – мати якесь улюблене заняття, щось робити. Бо, як писав відомий педагог В. О. Сухомлинський: «Ми з'являємося на світ для того, щоб ставши дорослими, залишити свій слід на землі, прожити життя справжніми людьми. Наше безсмертя в тому, що ми зуміємо створити для людей, для своєї Батьківщини».
Я плекаю надію на те, що кожен із вас знайде у цьому світі свою істинну, єдину і правильну стежину, яка стане сенсом вашого життя. І тоді минеться нудьга, ви жалітимете, що доба має лише 24 години. То ж захоплюйтесь, творіть, дерзайте  і дбайте про те, що ви залишите для нащадків! Адже…
1 учень      Життя – це можливість, скористайся ним.
2 учень      Життя – це краса, милуйся нею.
3 учень      Життя – це мрія, здійсни її.
4 учень      Життя – це виклик, прийми його.
5 учень      Життя – це фортуна, шукай цю мить.
6 учень      Життя – це гра, стань гравцем.
7 учень      Життя – це багатство, не розтрать його.
8 учень      Життя – це кохання, насолоджуйся ним сповна.
9 учень      Життя – це таємниця, пізнай її.
10 учень    Життя – це боротьба, стань борцем.               
11 учень    Життя – чудове, не згуби його.
Класний керівник      Життя – це пісня, (разом) співаймо її разом.

Пісня «Веселкова» («За веселковим, на небокраєм»).

Немає коментарів:

Дописати коментар